For bikes Prague 2013 - fotoreportážní střípky

Post date: 7.4.2013 11:43:06

Varování: text obsahuje vulgarismy, komu vadí ať si políbí prdel.

FOR BIKES PRAGUE 2013 - aneb co jsme viděli, co se nám líbilo, a co se nám podařilo víceméně prezentovatelně vyfotit

Že je jarní For bikes spíš takovej jarmark je všeobecně známo, avšak (obecně) očekávaný každoroční úpadek se letos nekonal. Dalo se zde strávite velice příjemné odpoledne, zvláštěpak pokud je jeden domluven s kamarády a příadně si i pokecal se spřízněnými dušemi z řad vystavovatelů. Prostě ne jen bloumat a čučet. Jen na Festce jsme si božsky zakrafali snad dvě hodiny, již tradičně s Karlem Kuchlerem z Vela... prostě For Bikes smysl má.

Před výstavištěm stála záplava banálních kol, něco se ale dalo objevit...

Cannondale stále (logicky) jede na zelené saganovo vlně, nám se VELICE líbí i hliníkové CAADí variace překližkových Supersixích Liquigasů. CAAD10 je výkladní skříň nakládání s hliníkem.

Na tomoto modelu Cannondale ukazuje, jak se dá naložit se ZLATOU, aniž by se z kola stal kýč.

BMC na svém přihranatělém časovkovém kole předvedlo velice ÚHLEDNÝ potisk - to už ani nelze nazvat lakováním. Lovit designy, inspirovat se - to byl i důvod naší návštěvy For bikes.

Colnago v uhlí, v elektrice a hydraulice... kdo má fóbii z LANEK, nechť si poslouží. Ernesto už před třiceti lety přinášel "šokující" novinky do konstrukce silničního kola, často to byl spíš humbuk, marketingový tah a kola pro sběratele rarit. To však nemění nic na tom že si Colnago zasluhuje náš (dlouhodobý) respekt, ať už použije materiál kosmický, nebo inštalatérský.

Na stojanu Colnaga zde byl ještě jeden CX rám, který se do ČR dostal tak, že zákazník zaplatil zálohu, rám si nevzal, dovozce si nechal zálohu a o to levněji nyní půjde na prodejnu.

Moc hezký multiklíč s nenahraditelnou nýtovačkou. Aneb, klíče v nejbližší vesnici seženete po prvním zaklepání na vrata. Ale nýtovačku? Lidi! Vozte ji!

Roman Bartosz, neboli "RB", neboli RaceBike předvádí již dvě desetiletí poctivou rámařinu. Střídmost, věcnost, funkce, žádný píčoviny. Jo. Takhle JO!

Vedle minidrome kterému jsem se podíval i pod sukni (kdo to kuva dělal, dráha nespasovaná, a skelet - jsem jakože stavař a tohle bych betonářům bedničům hodil na hlavu...), kde si zazávodil i náš bajkazylí reprezentant Jose Špetlák byla skromná výstava Pietrobikes, o kterém jsem nevěděl do předevčíra, pokud by nám jeden z klanu U-U na fcb nepřipojil poněkud rozpačitý odkaz. Dost obyčejně udělané oceláky, žádný crcání, broušení, ladění, trochu podkopnutý vidle... Viki se ale s Petrem dal do hovoru, a z Pietrobikes se vyloupl STUDENT chemie (na fotografii), který to dělá zcela sám. Po sdělení cen jeho rámů se mu tímto omlouváme za původní rozpačitost. Prostě začíná. Odvaha mu neschází. Bomba. A hlavně. Kdo chce rám do 4tis Kč, na míru, pro sebe - kde si ho má koupit??? U študáka ve Slezsku který se sebere a jede vystavovat do Prahy??? Nebo od bezejmeného číňana který vás bude nutit vzít kontejner rámů??????? Rozhodně volíme tuto cestu: Pietro Bikes ! Petr vystavoval společně s Cycloc, kteří zde měli "designový držák kola". Tady budu nekompromisní; designová píčovina to je. Hezké ale k hovnu. Jak je zřejmé z obrázku, rám je nutné zavěšovat hodně u hlavy, jelikož je podepřen pouze v jednob bodě. Jinak letí po držce dolu. No a přední kolo tímpádem plemcá ke zdi nebo na druhou stranu. Bejt profesor na Umprumu tak je s tim pošlu do prdele. Prostě ten "umělec" co toto konstruoval by u obhajoby těžko "obhájil", že to konzultoval s budoucími uživateli z řad cyklistů.

Eleven z českých, a zde šijících firem prokazuje největší designový cit. Nebo největší... spíš jsou jedinní. Střihově sice občas kulhá za Pearl Izumi a jinými světovějšími hráči, nicméně ponožky Jamaica nás potěšily. Šmudlaje každý v kapse stokorunu na jejich zakoupení jsme však ušetřili, bo v 18hodin už na stánku nebyla ani noha.

Minuli jsme nezajímavé expozice Kellysu, jím podobných "značek" a elektrokol (ty obvzlášť soutěží v tom, kdo udělá HNUSNĚJŠÍ kolo) a já vidím z dálky AMULET. Volám: "Hele voe, koukej Amulet!" Viki se otáčí a volá "vyhodili starýho designéra co?" hrneme se k tomu oranžovému stroji, a docela se nám to líbí. Vedle je ještě ocelák v novém(?) designu s nápisem "WELDED IN CZECH REPUBLIC". To nešlo NEvyfotit... jak se welduje (svařuje) v České republice. V Amuletu v Brně možná... (čímž se omlouvám jakožto Prajzl všem Brňákům, kteří se jako já necítí národně hrdí přihlášivše se k této svářečské práci).

Marin potěšil STARÝM logem na ocelovém rámu, Briko barvami, Bianchi se krčilo nedůstojně svému postavení, a jinak nicmoc retro fixka Bottechia má hezkou grafiku s orlicí...

Cube dle našeho názoru je jediný z německých výrobců, který posouvá design kol někam dál. Canyon, Ghost... přijdou mi fádní. Cube si hraje s barvami, s německou důsledností, navíc se musí velice kamarádit s gumárníky Schwalbe, jelikož mají dost často i pláště v barvách neleznutelnými jen u nich (například zdejší CX Rocket ron, a na webu nedohledatelný celomodrý Kojak). Že se na ně obrátila i Rapha s designem kol mluví jasně. Mimochodem, pro Raphu dělala kolo i Festka!!!

Giant mne jako značka dlouhodobě baví, jsou to tajvanští prvovýrobci, jedna ze dvou fabrik (Giant a Merida), které dělají ta nejlepší kola pro 80% (odhad) ostatní kvalitní světové produkce. Athem 29" dostal pěkný černobílý potisk, rabobančí silničák nemá chybu, a CX hliníkáč taky. Nízké V-brzdy mne sice až tak neberou, ale používají je dlouhodobě. TRP = Tektro, kdyby náhodou někdo nevěděl (nebo taky JD components).

Basso, Pinarello, Cipollini, a kýho čerta ještě vyhlášení italští výrobci. Možná jsme kverulant, ale nějak mi tihle jinak věhlasní výrobci v těch překližkových kreacích splívají. Což neznamená, že jsem odpůrce uhlí, je mi naprosto FUK z čeho je rám udělaný, pokud se mi líbí. Zrovna Pinarello (na obrázku) posedlé zprohýbanými karbonovými monokoky na této zadní stavbě ukazuje, že řetěz doprovaodí jízdu neutuchajícím klepáním o tuto (zbytečně) zohýbanou trubku, a sedlová objímka? Spíš designová srandička, než něco... potřebného... "kurva italové neblbnite, dyk vám ten dyzajn jinak tak jde..." Mě prostě ty zohýbané rámy připadaj jak když se jim roztavily za zadním oknem dodávky zaparkované u Gardy...

Trek byl několik sezon mimo můj zájem, bližší ohledání však říká, že se rozhodně nejedná o nezajímavou produkci. O revolučních silničákách se samozřejmě ví. Tahle hybridní CXka v šedé v až esesásky jednoduchém designu se nám líbila, stejně tak i ostatní trečí barevné kreace.

U Festky, jak jsem psal v úvodu, byla velice dlouhý a velice až převelice zajímavá debata. Doslova mne elektrizuje jeich nadšení, směr, obklopování se podobně nadšenými specialisty které nemají až tak vazbu na namachrovaný cyklobyznys (nebo jak se to píše). Ani čas fotit nebyl. Vzorek kompozitové trubky když upadl na zem tak vydával zvuk stejný jako trubka ocelová (ne jako když upadne inštalatérovi trubka záchodová PVC-U), obdivovali jsme porno růžový lak... preciznost picasso střípkového laku. Hlavně to ale bylo o rozhovoru. Připojujeme tudíž jen detail zadní patky na oceláku nerezáku a detail karbonové objímky.

Scotte. Děláš krásná kola. Špičkové nic nevážící 29" fully. Silničáky... škoda mluvit jaká je to krása. Vynikající freeride lyže, asi tak i ty sjezdovkové (ty neznám). Perfektní boty. Brejle..

Tak se kurva vykašli na tydle banální šrotézní singly. Máš to zapotřebí???

Bylo tu dost skládaček. Například tahleta boží vidlice na jednom. Mě však udělala velikou radost STIGA. Svezl jsem se na tom, super, a skládání za sekundu. Tenhle anglickej konstruktér udělal dle mého názoru jednu z nejzajímavějších a neskladnějších skládaček ve sluneční soustavě (skládačky z Proxima Centauri neznám).

Kulhavé kolo. Perfektní je jeho posez opičáka. Sedlo dozadu, špičkou dolu. představec co to jde dolů taky, řídítka snad 70cm... Jako na tomhle bych se nesvezl :o) každopádně to byla možnost okouknout si (stále) revoluční Sram 1x11. Jsem zvědav, jakým způsobem to nechají prosakovat do nižších sad v budoucnu.

Doufám že mne teď nikdo nezažaluje, ale jméno "Oplt" bylo pro mne před dvaceti lety důvod k tomu, abych si v HETu nic nekoupil. Když tam totiž byl na place, tak jsem se jako študák bál jeho poučování při výberu cajků (kterým už jsem kuva rozuměl taky, ale tento pán jaksi s velkou chutí dával najevo svou převahu), a bylo mi dost trapně jak se před zákazníky choval k ostatním klukům na prodejně. Už jsem mu to odpustil, respektive jsem na něj zcela zapomněl, až do tohoto dresu :o))))).

No a po vynikajícím late makijáto jsme se šli vychcat... vyčurat... vymočit... a při tom jsme hleděli na reklamu ToiToi, kde na kole jedou hovno s chcankama... A prej že jsme s Vikim sprosťáci... tohleto bychom do piče nikdy neudělali!

Po odjezdu z Letňan jsme se ještě stavili v Bajkazylu na Žižkově s matrošem, a hle byl tu i Štěpán Marko s buchti... teda s partnerkou, no a přijel na mnou kdysi stavěném Sakae Litage s Štěpánem opravenými patkami. Příjemné setkání!

Takže napodzim zase v Brně.