Peklo na trhu - rozčarování z dětských kol

Post date: 24.4.2013 11:36:25

Není to moc dávno co jsem řešil první kolo (12") pro prcka, vlezl jsem do obchodu vybral značku která dělá kola (RockMachine) a kupuji, cena cca 3500,-. Z kola nejdřív dělám k plné spokojenosti synátora odrážedlo demontáží šlapáku a řetězu. Po nějaké době řádění bez šlapek dávám kolo do hromady a po pár dnech už je z prcka cyklista, z kola se mi ho téměř nedaří sundat a jezdí na něm téměř denně cca 1,5 roku (i v zimě). Kolo přežilo jehořádění bez nutnosti jakékoliv opravy, po umytí se stěhuje k dalšímu adeptovi cyklistiky kde absolvuje znovu odstrojovací kůru a opět funguje jako odrážedlo. Druhé kolo (16") k nám doputovalo od příbuzenstva Author Vital po bratranci který ho moc nešetřil ale na kole to téměř nezanechalo následky, nové gripy, umýt a kolo je připravené na sezonu. Během několika týdnů přijede prcek na to že na kola se dá nejen jezdit ale i brzdit smykem takže mě neminuli nové pláště protože ty staré prodřel až na plátno. Ale to je jediný díl který se na kole musí za rok intenzivního ježdění vyměnit. Kolo je sice omlácené a odřené ale funkčně naprosto v pořádku. Pak ale přichází doba kdy mu začíná být malé a já musím sehnat něco většího a s tím přichází i dilema výběru kola. Až do té chvíle jsem netušil jakou jsem měl zatím kliku.

Ihned zavrhuji hypermarketové značky, zkušenost ze setkání s těmito věcmi (kola se tomu říkat nedá) ve větších velikostech mi velí se jim obloukem vyhnout...., když vidím odpruženou vidlici na 16" kole nebo ty mraky dětských celoodpružených dvacítek pro pětileté děti, kde je atrapa odpružení zadní stavby pružinou a rám masivní jako by na něm měl jezdit stokilový chlap..... přemýšlím co by mi dítě muselo provést aby jsem mu něco takového pořídil. Začínám hledat na netu a v katalozích ale jen nechápavě zírám jak obrovské procento dětských kol je absolutní shit. Pročítám specifikace koukám na geometrie a přemýšlím jestli je možné že by nikdo u stavby dětských kol nepřemýšlel nebo se mi to jen zdá - váhy 20" kol pro 5 leté děti se pohybují okolo 15 kg ale klidně i víc, což když uvážím že prcek váží cca něco přes 20kg, je jako když já by jsem si měl koupit kolo co váží 60kg, komponenty jsou naprosto otřesné, kliky délkou neodpovídají dětské geometrii ........... a to jsem myslel že podobnému zoufalství se vyhnu tím že se zaměřím na výrobce kol a ne jejich atrap co se dodávají do hypermarketů, nevyhnul.

Nakonec jsem vybral k plné spokojenosti (značku neřeknu :o)) ale uvědomil jsem si že při výběru dětského kola je nutné se zachovat stejně zodpovědně jako když vybíráme kolo pro sebe, neřešit pouze design a velikost ale zaměřit se na každý detail konstrukce, výbavy, porovnávat a nekoupit hned to první co najdeme v obchodě. Zásadní je zaměřit se na váhu kola, 5leté dítě určitě nepotřebuje odpruženou vydlici natož "celopéro". No dětském kole tyhle věci přinášejí pouze negativa v podobě váhy, nadbytečných spojů u kterých dojde vzhledem k mizerný kvalitě výroby k vůlím během velmi krátké doby, ovlivňování šlapání pohybem zadní stavby (ještě jsem nezahlédl 20" kolo s rozumným systémem podpružení- většinou jsou to spíš atrapy)¨. Odpružená vydlice má podle mě smysl až třeba u 24" kol a celopéro určitě až u dospělích velikostí.

Pozor, naprosto běžné je osazování dětských kol podřadnými a neodpovídajícími komponenty k velikosti kola, kliky bývají dlouhé což je docela problém při nastavování posedu, se stejným problémem se setkáte třeba u představců které bývají v jednou kuse s řidítky a tím pádem nelze nastavit sklon řidítek, povolující se hlavová složení atd....

Kol která by ve velikosti 20" vážila pod 10kg na trhu pár je, ale opravdu jen pár (Author, RockMachine, Superior, Merida, Specialized....), jsou i relativně slušně vybavená a cena začíná řekněme na 5000,-. Rozhodně se nevyplatí snaha šetřit, dítě bude hodně zklamané když něco nebude fungovat a kolo bude těžké, můžeme ho tím od jezdění i odradit. Navíc nic neušetříme když koupíme kolo za 3 tisíce místo za 5, to levné bude s velkou pravděpodobností za rok zralé do šrotu, kvalitní by se nám mělo bez problémů podařit udat na inzerát za půlku původní kupní ceny. Druhá varianta je samozřejmě koupit kvalitní model renomované značky z druhé ruky, většinou až na nějaké kosmetické vady bude ok a dalšího začínajícího cyklistu určitě ještě přežije.

Tak hodně štěstí při výběru......(já mám snad na dva roky pokoj :o)